This page looks best with JavaScript enabled

Resep Nasi Ayam Hainan Anti Gagal

 ·  ☕ 4 menit waktu baca  ·  ✍️ Howard Simpson

Nasi Ayam Hainan
Nasi Ayam Hainan

Anda sedang mencari inspirasi resep nasi ayam hainan yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal nasi ayam hainan yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Sebenarnya sudah lama saya ingin cuba memasak Nasi Ayam Hainan walaupun ianya bukan lah Nasi Ayam kegemaran saya. Tapi semangat nak mencuba sendiri sangat membara walaupun terpaksa menangguhkannya dari masa ke semasa sehingga lah pada hari ini, bila terbaca posting rakan fb saya TeeaRa Yatie yang memasak Nasi Ayam Hainan. Nasi Ayam Hainan (Hainanese Chicken Rice) was originally from Hainan in China.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari nasi ayam hainan, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan nasi ayam hainan yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah nasi ayam hainan yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Nasi Ayam Hainan memakai 25 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Nasi Ayam Hainan:
  1. Sediakan Bahan² Nasi Ayam :
  2. Sediakan 4 cup beras, cuci bersih
  3. Sediakan 10 siung bawang putih, geprek
  4. Siapkan 2 jempol jahe, kupas - iris
  5. Ambil 3 sdm saus tiram
  6. Siapkan 3 sdm kecap asin
  7. Sediakan 1 sdt lada
  8. Siapkan 1 sdt minyak wijen
  9. Ambil Sedikit garam (bubuhkan jika kecap asin masih kurang asin)
  10. Ambil Air bersih (untuk tambahan kuah rebusan ayam)
  11. Gunakan 5 sdm minyak goreng
  12. Gunakan Bahan² Ayam Rebus :
  13. Gunakan 1 ekor ayam kampung, belah 2, lumuri garam (me : ayam negri)
  14. Ambil 700 ml air bersih, untuk mendidihkan ayam pertama kali
  15. Gunakan 1 liter air bersih, untuk mendidihkan ayam kedua kali
  16. Ambil Bahan² Racikan Bawang Putih untuk Ayam Rebus :
  17. Gunakan 10-20 siung bawang putih, cincang
  18. Siapkan 10 sdm minyak sayur, untuk menggoreng
  19. Siapkan Bahan² Campuran Minyak untuk Diguyur di atas Ayam Rebus :
  20. Ambil 1 sdm minyak bawang putih
  21. Ambil 1 sdm minyak wijen
  22. Gunakan 2 sdm kecap asin
  23. Sediakan Bahan Pelengkap :
  24. Gunakan 2 ikat daun wansui / ketumbar/cilantro (saya ganti mentimun)
  25. Sediakan Telur Rebus

Untuk menikmatinya, hidangkan bersama nasi, ayam Hainan dan juga sup. Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi. Masak je Nasi Ayam Hainan ni guna RICE COOKER. Nak lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni: Resipi Lempeng Legend.

Langkah-langkah menyiapkan Nasi Ayam Hainan:
  1. Didihkan air, masukkan ayam hingga keluar kotorannya (air rebusan keruh). Angkat ayam, buang airnya. Bilas bersih ayam. Rebus kembali ayam di air rebusan yang baru (air menutupi seluruh ayam). Biarkan hingga mendidih, tutup panci, matikan api kompor. Diamkan selama 15 menit. Lalu nyalakan api kembali hingga air mendidih. Matikan api kompor kembali dan diamkan lagi 15 menit. Setelah itu angkat ayam dan sisihkan. Air rebusan digunakan untuk masak nasi ayam.
  2. Racikan Bawang Putih : Goreng cincangan bawang putih dengan minyak sayur hingga keemasan. Pisahkan bawang putih goreng, dan ambil minyak bawangnya.
  3. Membuat Nasi Ayam : tumis jahe dengan minyak sayur hingga keluar aroma harum. Lalu masukkan bawang putih, aduk rata dan tumis terus hingga harum.
  4. Masukkan beras, saus tiram, kecap asin, garam, lada, minyak wijen (aduk rata, tapi jangan sampai gosong).
  5. Pindahkan ke rice cooker. Tambahkan air rebusan ayam sesuai takaran memasak nasi biasa. Kalau airnya kurang, tambahkan air biasa dan garam, aduk rata. Masak sampai matang di rice cooker. Setelah matang, hidangkan
  6. Finishing / Penyelesaian. Untuk ayam rebus : potong² (boleh juga daging dilepaskan dari semua tulangnya), taruh di piring saji. Guyur dengan campuran minyak untuk ayam rebus, yaitu : minyak bawang putih, minyak wijen dan kecap asin. Taburi ayam dengan bawang putih goreng, dan daun wansui (saya skip, mentimun) dan telur rebus
  7. Hidangkan ayam rebus bersama nasi hainam. Yummy dimakan selagi hangat.

Ayam hainan merupakan hidangan yang berasal dari provinsi Hainan di China, namun hidangan ini menjadi sangat populer di kawasan Asia Tenggara, khusunya Singapura. Meski komponen utama ayam hainan adalah ayam itu sendiri, namun kunci utama kelezatan terletak pada nasi dan kuah kaldu yang dihidangkan bersama sajian ayam. Pilihlah ayam negeri yang benar-benar segar, besar, gemuk, dan cukup tua. Terbukti nasi ayam hainan ala-cina ini memang betul-betul sedap dan istimewa. Saya ingin menamakan resepi nasi ayam Hainan ini sebagai Nasi Ayam Hainan Azie Kitchen sebagai memudahkan rujukan.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Nasi Ayam Hainan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Share on